Mozgat-lak

Pilates Torna

A pilates

A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a “nyugati” világ anatómiai ismereteit a “keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok) illetve a speciális légzéstechnika.
Ez a rendszer a nyújtást és erősítést a légzéssel és a koordinációval kombinálja a test egyensúlyának kialakításához. A felületi izomcsoportokat összhangba hozza a mély izmokkal. Minden gyakorlatot csak kevésszer ismétel, hogy folyamatosan ébren tartsa a figyelmet.
A feladatok mindenki egyéni képességeihez, erőnlétéhez, aktuális állapotához, igazíthatóak, ezért fiataloknak és idősebbeknek egyaránt segíthet. Folyamatos gyakorlás mellett az egész test megváltozik: javul a testtartás, az izmok hosszabbakká, szálkásabbakká válnak.

Pilates Javítja

  • a mozgás rugalmasságát és kiterjedését
  • az erőt és az izmok ellenálló képességét
  • a testtartást álló helyzetben és mozgás közben
  • a légzés hatékonyságát
  • az összpontosító képességet
  • a test súlypontjának ellenőrzését
  • az életminőséget (megelőzi, csökkenti a gerincfájdalmakat)
  • az alkalmazkodóképességet és az észlelést
  • az önbecsülést és a saját testünkért érzett felelőséget
stretch, active, woman-84646.jpg

A Pilates alapelvei

Joseph Pilates a saját tapasztalataiból eredő nyolc vezérlő elvet nevezett meg. Ezek a Pilates- módszer sarokpontjai. Alapelvek, melyektől a Pilatesszel való foglalkozás során nem lehet eltekinteni. Az itt következő elvek alapvető útmutatások, melyek segítenek a gyakorlatok kivitelezési módjában és azok céljának tökéletes megértésében.

A Pilates 8 alapelve

Pilates lényege a tudatos jelenlét az adott pillanatban. Képtelenség megfelelő módon végezni mozdulatainkat, ha közben gondolataink elkalandoznak. A különböző izomcsoportok elkülönítésére és kontrolljára való összpontosítás arra késztet, hogy odafigyeljünk. Segít, hogy tudatosan kontrolláljuk testünket és mozgásait.
Az elvégzendő mozgás pontos ismerete teszi könnyebbé agyunk számára, hogy csak a mozgásnak megfelelő izmokat vonja be a munkába. Ez csökkenti az energia veszteséget, legtökéletesebbé teszi a végrehajtást, amely a legnagyobb fejlődést eredményezi

Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás minden egyes fázisának ellenőrzése, a légzéssel összhangban. (Joseph Pilates talán ezt az alapelvet tartotta leglényegesebbnek, mert módszerét „Kontroll”- nak nevezte.)
A Pilates gyakorlatokat a tökéletességig kell gyakorolni. A mozgásban semmi sem esetleges vagy felesleges.

A légzés technikája a laterális vagy oldallégzés. Ez a légzési technika segítséget nyújtott a nyugodt felsőtest megtartásában és az erő kinyerésére az erőközpontból.
A megfelelő légzéstechnika a kulcsa a minél tökéletesebb mozgás kivitelezésének. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik, melyet a megfelelő ritmusban kell kivitelezni. A légzés folyamata a gyakorlat egy szakaszában sem szakítható meg.
Fontos, hogy megértsük a kilégzés jelentőségét. A kilégzés támogatja az erőközpont tevékenységét és minden más izomét ,valamint segít a mozgások fokozásában. A visszatartott légzés a gyakorlatok során az izomműködés csökkenéséhez vezet.

A módszer ezen alapelve azt jelenti, hogy minden mozdulat az úgynevezett „powerhouse”- ból (erőközpont) indul ki,( azaz a has- hát alsó szakasza –csípő – fenék központi területből), amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, úgy, hogy közben nem lépünk túl saját erő-, kontroll-, illetve mozgáshatárainkon, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.
Minőség mennyiség helyett. A gyakorlat minden egyes részlete fontos. Ha eltér az ideális vonaltól, lassan visszatér a kiindulóponthoz. Soha ne törje meg a mozgást hirtelen mozdulattal. Döntő fontosságú a végrehajtásban a csípő, a fej és a váll elhelyezkedése.

A Pilates gyakorlatok minden mozdulata arról szól, hogy kinyúlunk a térben, miközben magas izomfeszültségre van szükség. Képzeljük el, ahogy az energia továbbáramlik a végtagjainkon, fejünkön és farkcsontunkon. Érezzük, hogy fejünk távolodik a farkcsonttól; hogy az energia áramlik a sarkunk és ujjhegyeink felé. A gyakorlatok végzése közben megnyúlunk, igyekszünk kinyújtani testünket, anélkül, hogy merevvé válnánk.

A mozgás folyamatossága a Pilates- módszer egyik alapvető vonása. Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ebben a módszerben a mozdulatokat természetes kecsesség és folyamatosság jellemzi. Az eredeti változatban a gyakorlatok meghatározott sorrendben követik egymást, az egyes feladatok között összekötő elemekkel. A kötőelemek táncszerű koreográfiával bővülnek. Lényege, hogy minden mozdulat kecsesen „átfolyik” a következőbe. A Joseph Pilates álltal eredetileg összeállított talajgyakorlat-sornál szinte nem lehet észrevenni, hogy hol ér véget az egyik és hol kezdődik a következő.

Minden gyakorlat végrehajtásakor valamennyi alapelvnek érvényesülnie kell, hogy egységes egésznek érezhesse a szervezetét még abban az esetben is, ha egy bizonyos izomcsoporttal dolgozik éppen.